W sobotę 11 października, na terenie historycznej fabryki porcelany w Katowicach, odbył się projekt Fundacji Giesche „Akademia Eko Kulinarium” edycja I. Wydarzenie to przyciągnęło prawie 2000 osób. W ramach projektu zorganizowane zostały warsztaty kulinarne oraz pokazy mistrzów kuchni Adriana Feliksa, znanego z programu TOP CHEF „Dynia straszna czy smaczna” oraz śląskiej restauratorki Patrycji Walter „złoto-śląska jesień”. Równolegle odbywał się Eko Jarmark Katowice, czyli najzdrowsze, najlepsze i najbardziej eko produkty ze śląska i okolic w jednym miejscu. Wszystko to w połączeniu z MENUfakturą, czyli miejskim festiwalem kulinarnym. Dodatkową atrakcją było otwarcie Galerii Bogucice – nowego sklepu z porcelaną oraz wycieczka po fabryce. Na zakończenie dnia w murach spalonej malarni odbył się fantastyczny spektakl teatralny „Rajcula warzy” w reż. Aliny Moś-Kerger.
Dziękujemy serdecznie za liczne przybycie i zapraszamy na kolejne edycje Akademii Eko Kulinarium.
Przedsięwzięcie zostało dofinansowane z budżetu Miasta Katowice.